לימודים

מוסדות לימוד

אינדקס מוסדות לימוד אקדמיים ומקצועיים בישראל

החלטתם להתחיל ללמוד? ההחלטה הזו היא החלק הקל בכל הסיפור הזה של הלימודים… מה שידרוש מכם מאמץ היא ההחלטה איפה ללמוד. יחסית למדינה כל כך קטנה ניתן למצוא בישראל שפע של מוסדות לימוד שירצו שתשבו דווקא בספסל הלימודים שלהם.
אז איך מחליטים? ובכן, אפשר להיעזר בהמלצות של חברים, אפשר לבחור לפי שיקולי נוחות של מקום מגורים או של התקציב שעומד לרשותכם ואפשר לבצע בחירה שאינה תלויה לא בזה ולא בזה אלא בשיקולים אישיים שלכם בלבד.

מוסדות הלימוד בארץ הם כל כך רבים ומגוונים וכשאנחנו אומרים שהם פזורים בכל רחבי הארץ, אנחנו לגמרי מתכוונים לכך. ישנם מוסדות שפזורים החל מדן שבצפון ועד אילת שבדרום. בכל אחד מהם תמצאו מסלולי לימוד אחרים ומגוונים ומרצים שונים. ישנן אוניברסיטאות, מכללות, יחידות ללימודי חוץ ולימודי המשך, בתי ספר מקצועיים ועוד. אז מה ההבדל בין מכללה לאוניברסיטה? איפה התואר שווה יותר? איך יודעים שהתואר במוסד לימודים מסוים מוכר? אילו מוסדות לימוד מבוקשים יותר? בואו נעשה קצת סדר.

מכללות אקדמיות בישראל

המכללות האקדמיות הן מוסדות לימוד לרכישת השכלה גבוהה בדיוק כמו האוניברסיטאות. למעשה הן הוקמו כדי לענות על הביקוש הגדול ללימודים גבוהים, ביקוש שהאוניבסיטאות לא יכלו לענות עליו לבדן. שימו לב שמכללה אקדמית זוהי מכללה שהוכרה על ידי המועצה להשכלה גבוהה ומרביתן אף מתוקצבות על ידי המדינה מתוך אינטרס משותף. ההבדל העיקרי בין המכללות לבין האניברסיטאות נעוץ בעובדה שתחומי המחקר בהן נחשב למצומצם יותר, כמו גם מסלולי הלימוד. ברוב המקרים לא ניתן ללמוד לדוקטורט במכללות האקדמיות אלא רק לתארים ראשונים, שניים ולימודי חוץ והמשך כאלה ואחרים. שכר הלימוד במכללות האקדמיות הוא בדרך כלל שווה לשכר הלימוד האוניברסיטאי אולם ישנן מכללות ששכר הלימוד בהן יקר בהרבה. תנאי הקבלה למכללות הם פעמים רבות קלים יותר מאלו שדורשים האוניברסיטאות, מה שמושך סטודנטים רבים ללמוד דווקא בהן.

בחירת אוניברסיטאות

בישראל קיימות (נכון לכתיבת שורות אלו) כתשע אוניברסיטאות,  סכום נמוך בהרבה ממספר המכללות הקיימות. האוניבסיטאות בישראל מפוקחות על ידי המועצה להשכלה גבוהה ומציעות מגוון רחב של מסלולי לימוד ומחקר. בעבר תואר מהאוניברסיטה היה בעל "מעמד" גבוה יותר מזה של המכללות, אולם כיום לא ניתן להצביע על כך בבירור. בעבר גם הביקוש ללימודים באוניברסיטה היה גבוה בהרבה מאשר הביקוש ללימודים במכללות אולם כיום גם זה השתנה. ישנם מסלולי לימודים שקיימים רק באוניברסיטאות כמו לימודי הרפואה למשל. כמו כן לימודים לדוקטורט ניתן לעשות בדרך כלל רק באוניברסיטה, שם אפשרויות המחקר הן רבות ומגוונות יותר. כדי להתקבל ללימודים באוניברסיטה תידרשו בדרך כלל לציון מבחני בגרות ומבחן פסיכומטרי מסוים. בניגוד למכללות מסוימות, שרשאיות לקבוע את גובה שכר הלימוד בעצמן, באוניברסיטאות שכר הלימוד הוא אחיד ונקבע על ידי המועצה להשכלה גבוהה. האוניברסיטאות מתוקצבות, בין היתר, על ידי המדינה ועל ידי המועצה להשכלה גבוהה ולכן הן כפופות להחלטותיה בנוגע לגובה שכר הלימוד.

הסבר על יחידות לימודי חוץ במוסדות אקדמיים

יחידות לימודי חוץ אלו יחידות שנמצאות בשטח המכללות והאוניברסיטאות השונות אולם ניתן ללמוד בהם קורסים והכשרות שאינן מזכות בתואר ראשון או שני. יחידות לימודי החוץ השונות מציעות מגוון קורסים שמיועדים לאקדמאים שרוצים להעשיר את הידע שלהם אך גם לכאלה ללא רקע מקצועי או לימודי כלל. היחידות האלו למעשה משתמשות בתשתיות של המכללה או האוניברסיטה ומאפשרות לתלמידים ללמוד קשת רחבה של קורסים תחת החסות של המוסד הלימודי בו הן פועלות. אלו יכולים להיות לימודי תעודה, השתלמות מקצועית , קורסי העשרה ותחומים נוספים שנועדו להעשרת הידע או לשדרוג ארגז הכלים המקצועי.
ייעוץ לימודים למוסדות לימוד - נציג אתר לימודים